Je leven is als een paardenbloem (metafoor)

Het leven van een paardenbloem en een kind

De paardenbloem doorloopt een prachtige transformatie. Eerst is hij zo helder en geel als de zon. Maar na verloop van tijd sluit hij zich en verandert hij in een pluizig, wit bolletje, alsof hij een miniatuurmaan is. Daarna laat hij zijn zaadjes los, die door de wind naar nieuwe bestemmingen worden gevoerd.

Kinderen maken vergelijkbare fases door. Bij hun geboorte zijn ze puur en ongerept, net als de zonnige, gele paardenbloem. Ze absorberen de wereld om zich heen, leren en groeien, terwijl ze worden omringd door andere kinderen, ouders en leerkrachten.

Toch kunnen kinderen die “anders denken” soms gedesoriënteerd raken door invloeden van buitenaf, zoals een zonsverduistering die de natuur tijdelijk tot stilstand brengt. Net als bij een verduistering kan de stralende zon ineens verdwijnen, en wordt de omgeving verwarrend en onrustig. Kinderen kunnen zich onbegrepen voelen en zich afvragen waarom ze anders zijn dan hun leeftijdsgenoten. Soms duurt die verwarring slechts kort, zoals een voorbijgaande zonsverduistering. Maar voor anderen kan dit gevoel langer aanhouden, waardoor ze zich steeds meer afsluiten, zoals de paardenbloem die zich weer dichtvouwt.

Op een dag merken kinderen dat ze veranderen. Ze verschuiven van een gele naar een witte paardenbloem, en hun persoonlijkheid kan ook veranderen. Sommige kinderen passen zich aan en vinden comfort in hun nieuwe rol, zoals de maan die het licht van de zon opvangt en zich erbij neerlegt. Maar voor anderen kan deze verandering verontrustend zijn, en ze kunnen zich weggedrukt voelen, zoals tijdens een maansverduistering, waarbij het licht verdwijnt en alles donker wordt. Deze kinderen kunnen angstig worden voor de reacties van anderen, onzeker over wie ze werkelijk zijn.

Ze stellen zich de vraag: ben ik echt mezelf, of speel ik een rol? Net als een bloedmaan die ineens rood kleurt terwijl hij normaal wit straalt, kunnen kinderen zichzelf onherkenbaar maken in een poging zich aan te passen aan hun omgeving.

Bij Dandelion Coaching helpen we kinderen en volwassenen hun ware zelf te ontdekken en te omarmen. Onze coaching biedt een veilige ruimte waar ze kunnen leren hoe ze zichzelf kunnen blijven, zelfs als ze door moeilijke fases gaan. We begeleiden ze bij het vinden van hun eigen kracht, zodat ze met vertrouwen hun unieke pad kunnen volgen.

Wil je meer weten over onze aanpak en hoe we kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen weer stralen, zoals ze van nature horen te doen.